J. Flaška / J. Hankeová / L. Pužmanová - BANALITY

- vernisáž: 10.1.2020 od 18:30 hod


Jan Flaška
(*1976)
Autor se živí jako učitel informatiky na gymnáziu. Za fotografa se považuje asi tak stejně jako se za něj považuje každý, kdo má mobil s foťákem. Pořádá festival projekcí tvůrčí fotografie Fotojatka. Své fotky vystavoval v kině Kotva, na společné výstavě v Galerii Nahoře, u tchána v garáži a u sousedů na záchodě.
"Asi tak před deseti lety jsem se v životě rozhodl věnovat hlavně důležitým věcem a nenechat se strhávat banalitami. Bohužel jsem zjistil, že život většinou tvoří právě banality. Ba dokonce že občas jsou tím nejhezčím, co ze života zbylo a proto stojí za to je vyfotit. Panebože, to jsem fakt dokázal přijít jen s takhle banálním moudrem?"


Jiřina Hankeová
(* 1948, Kladno)
Ve své tvorbě má široký záběr, od kresby a malby, přes poezii a písňové texty až k fotografii. Fotografování se věnovala již za středoškolského studia, ale posléze našla své tvůrčí vyjádření hlavně v kresbě a malbě. Obrazy a kresby začala vystavovat již v sedmdesátých letech. V osmdesátých letech ji silně ovlivnilo přátelství se skupinou Trasa, zejména díla Olbrama Zoubka a sester Válových. V devadesátých letech se její tvorba rozrostla o písňové texty, které psala na hudbu své dcery Lucie. Vydala několik básnických sbírek: Co s tím, Chlorofyloví lidé, Acrylová poezie, Jiné pohledy a Zahodit město za záda.
Na přelomu století se opět vrátila k fotografii, aniž by opustila předchozí tvůrčí aktivity. Svoje fotografie vystavovala na více než 40 samostatných výstavách v České republice i v zahraničí. Svůj úvodní fotografický soubor, kde si pohrává se světly a stíny nazvala příznačně „Začalo to docela nevinně” (2004) s podtitulem „Světlo a tvar”. Jeden z jejích nejzávažnějších souborů „Trapný pokus o autoterapii” (2005-2006) vznikal ve skrytu intimního prostoru. Fotografická série „Cyklické krajiny“ (2010-2012), v níž rezonuje opticky chvějivá jemnost skutečnosti, je v kontrastu s banálními útržky městského prostředí ze souboru „Banality“ (od 2008). Svoje pocity a vize naplňuje v rozsáhlých souborech inscenovaných fotografií, mezi něž patří soubor „Totéž jako jiné“ (od 2015), v němž využívá své představivosti k přetváření všedních předmětů, nebo soubor „Ztráty a nálezy“ (od 2016), kde vypráví příběhy nalezených věcí, či soubor „Trochu morbidní obrazy“ (od 2018), ve kterém navrhuje konstrukce ze živočišných fragmentů.

Lenka Pužmanová (*1978)
Žije a pracuje v Českých Budějovicích. Vystudovala obor užitá malba na SUPŠ sv. Anežky v Českém Krumlově. Poté studovala Institut tvůrčí fotografie v Opavě a zároveň pracovala v některých českobudějovických grafických studiích. V současnosti pracuje na volné noze jako grafička. Je členkou výtvarného družstva To jsou, skupiny Neskupina, fotoklubů Vývojka a Šafu(c)k. Více než 9 let přispívá do „fotografické kroniky lidstva“ Week of Life. Pravidelně pre- zentuje svou fotografickou a výtvarnou tvorbu na společných i samostatných výstavách.
Pro tuto výstavu Lenka Pužmanová vybrala snímky, které vznikly v průběhu roků 2018 a 2019. Lenka na nich opět ukazuje, že nejbližší je jí život běžných věcí a banální situace, které nalézá ve svém bezprostředním okolí. Fotografie představují ticho, klid, rozjímání a určitou poetickou i výtvarnou stránku toho nejobyčejnějšího okolo nás.

Fotogalerie

Kalendář akcí

březen
26 27 28 29 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Najeďte myší nad kalendář a zobrazí se vám akce. Kliknutím na událost zobrazíte podrobnosti.