Daniel Hušťák - ČECHY ČECHŮM

Kdo jsme a co nás Čechy utváří? Rádi řešíme politiku v hospodě u piva, které tak skvěle chutná ke svíčkové se šesti nebo dobré uzenině. O víkendu si pak zajedeme na chatu opéct buřta a samozřejmě na houby. Máme nejlepší hokej na světě, jsme první v pěstování řepky a zlaté české ručičky vše zvládnou. O vánocích nesmí chybět český kapr z českého rybníka a na silvestra pak pravý český chlebíček. Vše potom spláchneme opět pivem – jistě, že jedině plzeňským. Vrcholem exotického požitku je pro nás pak skutečný český turek. Občas si vzpomeneme i na Tatíčka Masaryka a první republiku. Tehdy přeci bylo lépe, lidé byli lepší, pivo stálo méně a měli jsme se více rádi. Nad vším tím pak visí heslo Čechy Čechům, které tak rádi používají pravicový extremisté, a které symbolizuje, že se o výše zmíněné Čechy nehodláme s nikým dělit!

Ve svém souboru reflektuji českou společnost ironickým, zábavným a vizuálně čitelným způsobem. Nejde mi o kritiku ani o hodnocení, vždyť i já jsem součást naší společnosti. Pouze skrze neoficiální národní symboly a stereotypy, které nás definují, ukazuji, jací jsme. Cílem bylo vytvořit jakousi obrazovou esenci češství nebo reklamu na českou společnost. Vše s humorem a lehkostí – ostatně, dělat si legraci sami ze sebe, je naším dalším národním symbolem.

- vernisáž: 8.11.2019 od 18:30 hod

Daniel Hušťák - Curriculum vitae

Fotografem jsem se vyučil na SOU Služeb v pražských Vysočanech pod vedením doc. Aleše Kuneše. Po absolvování této školy jsem nastoupil na Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, kde jsem v roce 2019 dokončil magisterské studium. Od roku 2013 pracuji jako učitel fotografie na SŠ-COPTH. Mimo pedagogickou činnost se věnuji zakázkovému fotografování.

Má volná tvorba je těžko zařaditelná do nějakého konkrétního žánru, ale vždy se snažím pracovat s přímočarostí a čitelností fotografií a čistou vizuální podobou. Rád si pohrávám s absurdními tématy týkajícími se nás Čechů. Fascinace českou společností a jejím vizuálním komentováním je u mě dlouhodobá a projevuje se i na některých dalších dílech. Například jsem vytvořil sérii snímků s názvem Země česká, domov můj, kde se s podkladem české státní hymny postupně prolínají billboardy s českými vlajkami, které zdobily do nedávna naše dálnice. Nebo v souboru Dovča podobným způsobem rozvíjím téma české dovolené v Chorvatsku.

Mé práce byly vystaveny například na Blatenském fotofestivalu, v opavském Domě umění, na PraguePhoto nebo v Leica Gallery Prague.

Fotogalerie

Kalendář akcí

duben
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3 4 5

Najeďte myší nad kalendář a zobrazí se vám akce. Kliknutím na událost zobrazíte podrobnosti.