Marek Matušík - NEVYŘČENÉ HRY

Děti mají svůj vlastní svět. Svět plný her, strhujícího nadšení, zábavy, představivosti. Díky ní jsou schopny využít téměř jakýkoliv předmět nebo prostor a vytvořit z něj bojiště, tajuplný hrad, závodní okruh nebo třeba stadion Olympijských her. Ať už si hrají nebo prožívají vzácné chvilky klidu, přetvářejí neustále realitu ve svůj vlastní vnitřní svět her. Nevyřčených her. Prezentovaný výběr fotografií představuje pětiletý průřez souborem nazvaným Nevyřčené hry. Obsahuje jak snímky starší a známé, vydané mj. ve stejnojmenné knize, tak fotografie nové, dosud nikde nevystavované a nepublikované. Fotografie zachycují mé dva syny Kristiana a Vítka, dnes již v pubertě, a jednoho ze synů mé sestry, Jonáška, prožívající prchavé chvilky dětství. Do souboru jsem záměrně nevybral fotografie deníkového typu, ale spíše snímky tiché, intimní, s obecnějším sdělením, vybízející diváka k zamyšlení nad svébytným a nekonečně pestrým světem dětské fantazie.
Přes lyrickou povahu snímků, pojatých ve stylu novodobého romantismu, dostává celý cyklus pro mne, a doufám, že i pro nezaujatého diváka, s přibývajícími léty časosběrný rozměr, umožňující sledovat postupnou proměnu kluků, dospívajících v mladé muže.
Soubor je tak nejen o zkoumání fenoménu dětské duše, bolestně, ale přitom přirozeně se rozplývající v procesu dospívání, ale také o hledání vizuální alternativy v širokém prostoru dnes velmi populární rodinné fotografie.


- vernisáž: 17.5.2019 od 18:30 hod


Marek Matuštík (*6.7.1972, Praha)
Marek se narodil počátkem 70. let v severovýchodním cípu České republiky v Karviné.
Ačkoliv je jeho otec náruživým fotografem, který dříve trávíval většinu svého volného času fotografováním místních událostí, svateb, škol a samozřejmě svých dětí, Marek fotografii propadl až ve svých třiadvaceti letech, kdy nafotil své první vážnější snímky levným plastovým kompaktem. O pár měsíců později si pořídil svou první zrcadlovku (analogový Canon EOS 5) a jeho cesta s fotografií začala. Jako asi každý zpočátku fotil vše okolo sebe – od krajin přes zátiší a reportáže po portréty. Postupem času se začal věnovat subjektivnímu dokumentu, který charakterizuje jeho tvorbu posledních let. 
V současné době Marek pokračuje v magisterském studiu na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Své práce vystavoval např. v rámci Czech Press Photo, na Prague Photo, Mesiaci fotografie v Bratislavě, Blatenském fotofestivalu nebo v Refraction Gallery ve Milwaukee ve Wisconsinu. Jeho fotografie byly také publikovány v časopisu Foto, Lidových novinách, čínském magazínu Fellow Travelller nebo on-line magazínu Edge of Humanity. Soubor Unspoken Games získal nominaci na Czech Press Photo 2016 v kategorii Lifestyle a je součástí stejnojmenné autorské publikace, vydané v roce 2017.
Marek žije nedaleko Prahy a pracuje v jejím centru.

Fotografickou tvorbu Marka Matuštíka mám moc rád. U Marka mám jistotu, že jeho výběr fotografií prochází  dlouhou selekcí a k divákovi se dostanou pouze ty snímky, za kterými si autor opravdu stojí. Marek zcela určitě není výrobce „digitálního šumu“ či náhodný „cvakač“. Jeho fotografické soubory (Nevyřčené hry, Kam odlétají tažní ptáci, Mizení, Pít už nebudu) jsou vždy dlouhodobým, předem promyšleným počinem. I jeho dokumentární snímky z cest (Srí Lanka, Gruzie, Tokyo) mají jednotný styl a Markův rukopis a zcela se vymykají běžné cestovatelské fotografii. V kavárně kina představíme Markův cyklus intimních snímků ze života jeho synů, Nevyřčené hry. Spolu se snímky autorů, též studentů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, Michaely Kročákové a Michaely Spurné, kteří také fotografují život svých dětí, každý svým osobitým způsobem a fotografickým stylem, považuji Markův cyklus za to nejlepší co jsem v poslední době v tomto žánru mohl spatřit.

                                                                    Dramaturg výstav kina Kotva MgA. Václav Němec

Fotogalerie

Kalendář akcí

duben
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3 4 5

Najeďte myší nad kalendář a zobrazí se vám akce. Kliknutím na událost zobrazíte podrobnosti.